2014. szeptember 19., péntek

Esküvő utáni névválasztás, nászút kérdése

A névváltoztatási szándékról az anyakönyvvezetői hivatalba való bejelentkezéskor kell nyilatkozni. Manapság már számtalan lehetőség közül választhatnak a párok a névválasztást illetően, míg régen csak két forma volt megszokott:
- a férj teljes nevét átveszi a feleség a házasságra utaló -né képzővel (a mi esetünkben ez így nézne ki: Boda Géza Péterné - Boda Géza)
- a férj vezetéknevét átveszi a feleség a -né képzővel a saját leánykori név megmaradásával (Bodáné Szántó Eszter - Boda Géza)
Ma, a 21. században már jóval többféle variáció közül választhatunk (természetesen az előző kettőn kívül), ami befolyásolhatja a leendő gyerek nevét is:
- a feleség megtartja a leánykori nevét (Szántó Eszter - Boda Géza)
- a férj vezetéknevét átveszi a feleség a keresztnév meghagyásával (Boda Eszter - Boda Géza)
- a feleség vezetéknevét átveszi a férj (Szántó Eszter - Szántó Géza)
- a férj vezetéknevét kötőjelesen hozzátoldják a feleség teljes leánykori nevéhez (Boda-Szántó Eszter - Boda Géza)
-  a férj vezetéknevét kötőjelesen hozzátoldják a feleség teljes leánykori nevéhez, amit a férj is átvesz (Boda-Szántó Eszter - Boda-Szántó Géza --> ebben az esetben a leendő gyerek vezetékneve is mindenképpen Boda-Szántó lenne)
- ugyanez csak fordítva vannak a vezetéknevek: (Szántó-Boda Eszter - Boda Géza)
- ugyanez fordítva, csak a férj is átveszi: (Szántó-Boda Eszter - Szántó-Boda Géza --> ebben az esetben a leendő gyerek vezetékneve is mindenképpen Szántó-Boda lenne)
Természetesen a leendő gyerek kaphatja a vezetéknevét mindkét szülő után, ez már szabadon választott.
Ennyi választási lehetőség közül Én mégis megtartom a saját, leánykori nevemet, azaz maradok Szántó Eszter (szívesen választottam volna a Boda-Szántó Esztert, de Gézu szerint úgy szép a nevem ahogy van :) meg persze így nem kell átíratni minden iratot /de azért még egy párszor átrágjuk a kérdést/)
            


Nászút. Ez a szó a szolgáltatók/utazási irodák, portálok 'szótárában' egyet jelent az Esküvő szóval, azaz a lehúzással, sok pénzzel. Sokszor amiatt kerülnek utak (Esküvő szó esetében fotós, videós, helyszín...) az egyébként sima nyaralási árak kétszeresébe.  Persze ezért az árért kap a pár egy Nászutas lakosztályt, de mindenki döntse el maga, hogy ez megér-e dupla pénzráfordítást.

A nászutat illetően eléggé azonos véleményen vagyunk. Nem szeretnénk egy vagyont elkölteni az útra, így majd esküvő után nézünk egy jó kis last-minute (bármikor indulós) all inclusive utat, mert akkor féláron vannak.

De persze ez is mindenkinek szabadon választott mivel a lehetőségek tárháza igen széles.
Választhat a pár belföldet, külföldet, pihenőset (tengerpart, all inclusive), aktívat (városnézés, kirándulás), vagy esetleg a lélegzetelállítóan gyönyörű, de elég drága tengerparti nászutas utakat, ami bár felejthetetlen emlékeket tartogat, de költségileg is igen megterhelő. Ezen kívül külföldön igen népszerű a tengerparti esküvő, úgyhogy akár meg is erősíthetik a már megtartott esküvőt az adott ország szokásai szerint, vagy ha még itthon ez nem történt meg, akkor utána honosíthatják. (bár ez nem olyan egyszerű és a procedúra igen hosszadalmas)
Természetesen ha valaki ilyen külföldi esküvőt tervez mindenképpen utána kell néznie, hogy az adott országban milyen előírásoknak kell megfelelni, illetve, hogy milyen papírokat kell beszereznie, amit hitelesítve általában le kell fordíttatnia.

Arra viszont figyelni kell, hogy ha a célországba utazához kell vízum vagy oltás, akkor azt időben kell elkezdeni intézni.
   
            
  
            
            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése