2015. május 16., szombat

Ültetési rend

Az ültetés egy elég kényes esküvői téma.
Általában mindig van belőle egy (jobb esetben) kisebb vita. Mindenki máshova gondolja ültetni a rokonokat, barátokat, ismerősöket és persze mivel az egy asztalhoz férők száma 10 fő, így erre is figyelni kell és akkor még ott van a fő asztalnál ülők kérdése, valamint a szertartás. 

A szertartásnál egyáltalán nem vagyok amellett, hogy a menyasszony rokonai egyik oldalra, a vőlegényé a másikra üljenek. Egy család leszünk (legalábbis most egyesülünk:) így mindenki oda üljön ahova tetszik.

Elég gyorsan megállapodtunk abban, hogy a 'fő asztalon' a szokásostól eltérően csak ketten szeretnénk ülni, mert így nincs az ültetés azon részéből 'veszekedés' vagy probléma, hogy a legszűkebb körbe hogyan is üljünk, Dávid (húgom barátja) most akkor hol kapjon helyet, van aki szerint a tanuknak is illik ott ülni, azonban Gézunak a legjobb barátja lesz a tanúja, aki nem családtag, valamint nagyi is feltételen a legfontosabbnak érzi magát (így nincs baj abból hogy ő sem ott ül). Ez a megoldás tűnik a legpraktikusabbnak és végül is mi vagyunk a középpontban így mindenki figyeljen ránk. :)

Forrás
Itt lehet feltenni azt a kérdést, hogy mi is a szokás? Nincs semmi kőbe vésve, rengeteg módon lehet megoldani. Van aki úgy szeretné, hogy a pár mellett csak a szülők üljenek, van aki úgy hogy a pár mellett a tanuk és mellettük a szülők, lehet úgy is hogy a nagyszülők is ott ülnek, lehet hogy csak a pár ül ott (mint nálunk lesz) és persze van az mikor U alakban van az asztal, (nincs is igazán főasztal) vagy a menyasszony és vőlegény tized magával is körasztalnál ül. 

Az asztaloknál igyekezni kell úgy ültetni a vendégeket, hogy legyen valaki, akit egy kicsit is ismernek, így nem érzik magukat elveszettnek. (természetesen kivétel, ha senkit sem ismernek - úgy itt az ideje ismerkedni).
Nagy általánosságban a meghívott vendég vagy a párjával vagy a családjával érkezik, így természetes, (ez egy íratlan szabály), hogy őket tilos külön ültetni. (de gondolom ez senkiben sem merült fel) Mindig felmerül olyan dilemma, hogy az egyik asztalhoz is teljesen odaillik, de a másikhoz is a vendégpár (akár még egy harmadikhoz is, mert mondjuk családtag is), itt célszerű azt nézni, hogy hogyan jön ki a 10 fő a legpraktikusabban, és hogy azok a lehető legjobb társaság legyen.
Persze az U alakos elrendezés nem igényel ennyi fejtörést, mivel ott csak azt kell kitalálni, hogy ki-ki mellett üljön és hogy ki üljön a legközelebb a párhoz. (ez úgy szokás, hogy a legközelebbi rokonok ülnek a legközelebb, utána a távolabbi rokonok vagy legszorosabb barátok és utána a többiek)

Végül, de nem utolsó sorban van még egy elég egyszerű megoldás: mindenki oda ül, ahova akar. Ezzel csak egy probléma van: azzal fog elmenni legalább 15-30 perc, hogy mindenki találjon egy számára szimpatikus helyet.

Van egy megoldás a kettő között: ha csak asztalhoz osztjuk be a vendégeket és azon belül tetszőleges helyet választanak. (véleményem szerint azonban nem a helyet kiválasztani kihívás hanem az asztalt, úgyhogy ezt Én személy szerint nem érzem könnyebbségnek:)

Az ültetőkártyáról és az asztalrendről (hogy hogyan is néz ki) már korábban ITT írtam. 
Az ültetésnél a kártya lehet sokféle (én a jópofákat, mégis egyszerűeket részesítem előnyben):
Forrás
Forrás
Forrás
Forrás
Forrás
Forrás

2 megjegyzés:

 1. Felbátorodván azon, hogy a tortadísz megőrzése kapcsán tett megjegyzésem avatott fülekre talált, most azt javasolnám, hogy az ültetési rend két azonos könnyen áttekinthető demonstrációs táblán diszkréten, de jól láthatóan helyen szerepeljen. Ezen meghatározó színnel legyen elkülönítve, például "családtagok" = sárga, "barátok" = barna stb. De ez még szűkíthető E. családtagjai "rózsaszín", G. családtagjai "kék" stb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Névtelen! :)
   Az ültetési rend már kialakult, hogy hogyan is fog kinézni, de ígérhetem hogy elég egyedi lesz és az asztaloknál ülők, azaz az asztalok külön-külön felületen kapnak helyet. Nem lőném le a poént, hogy miként fog kinézni, de vintage lesz és nem szokványos. Persze esküvő után kerülnek fel képek :)

   Törlés