2014. augusztus 28., csütörtök

Karikagyűrű kiválasztása

 Jó néhány elképzelésünk volt a gyűrűről mire oda jutottunk, hogy el is menjünk és megnézzük/felpróbálgassuk a boltban.
Az interneten megnézegettünk rengeteg gyűrűképet és választottunk egy olyat, ami kép alapján mindkettőnknek a legszínpatikusabbnak bizonyult. Előre elképzelt kép nem volt, így amint elkezdtük nézegetni a google találatokat, eldöntöttünk néhány kritikus dolgot:
- arany színűt nem szeretnénk, inkább valami kicsit egyedibbet
- mostanra egyre divatosabbá válik a kissé kockább alakú gyűrű, na ilyet tuti nem akarunk
- a férfi gyűrűben tuti ne legyen egy kő sem, a nőiben minél több :)
- nem szeretnénk bele semmilyen hullám mintát
Persze legelőször a pénzkeretet kell megállapítani és úgy nézni a gyűrűt. (mi persze beleestünk abba a hibába, hogy bár megállapítottunk egy pénzkeretet, de persze pont az a gyűrű, amire a végső választásunk esett átlépi ezt a határt, így nem maradt más, mint a költségek átcsoportosítása - így a ruhám az eBayről fogom rendelni)
Az első elgondolás egy kétszínű gyűrű volt - rosé arany és fehér arany, és a kettő találkozásánál kövek, az alábbi kép szerint:
                        
Szinte egyértelmű volt, hogy a Bojti ékszermanufaktúrából lesz a gyűrűnk, mivel Ők dolgoznak a piacon a legszebben és a legjobb alapanyagokkal és nem utolsó sorban örök garanciát vállalnak a kövekre, így ha valaha is kiesik, akkor pótolják.
Mivel persze a boltban felpróbálva közel sem tetszett a hasonló kétszínű fazon, így kezdtük előlről a próbálgatásokat. Elég sok fazont felpróbálva rá kellett jönnünk, hogy az én vékonyka, hosszú ujjaimon a legszebben a fehér arany gyűrű mutat (mivel arany színűt egyértelműen nem szerettünk volna, mert az túl 'szokványos'), így már csak azokat a modelleket kellett végignézni.
Legvégül egy olyan palládium anyagú gyűrűbe szerettünk bele, amelyiknél nálam körbe kocka csiszolású gyémánt kövek csillognak, Gézué sima, egyszerű fényes, kicsit vastagabb gyűrű.
/a palládium egy speciális anyag, ami a fehér aranyhoz hasonlóan fénylik, azonban kicsit sem sárgul be az évek alatt és jóval masszívabb, mint egy szipla fehér arany gyűrű, így kis ütésre nem karcolódik vagy horpad be. Palládiumból karikagyűrűt csak a Bojti Ékszerészet gyárt, ami ráadásul nem is mérvadóan dobja meg az árat/:
                        
Annyival azért egyediesítjük a gyűrűinket, hogy a belseje (amit bár igazából senki sem lát, de mi tudjuk) rosé arany lesz. Így egy teljesen egyedi, elegáns és gyönyörű gyűrű lesz. /gravírt nem szeretnénk, de ezt persze mindenki maga dönti el - lehet kérni belegravírozásként dátumot, egy gondolatot úgy, hogy a fele az egyik gyűrűben kezdődik el és a másik gyűrűben fejeződik be vagy bármit amit csak a pár kitalál/
Mikor véglegesítjük a kiválasztást (az egész folyamat fél év) és jó néhányszor visszatérve is ezt a gyűrűt szeretnénk, kapunk egy, a méretünknek megfelelő próbagyűrűt (az én méretem kettővel kisebb, mint a legkisebb női méret), amit itthon hordunk egy kis ideig, hogy kiderüljön, hogy tökéletes-e a méret és lehet-e gyártatni.

2014. augusztus 21., csütörtök

Esküvői ruha dömping

Mindenki elképzel magának valamilyen stílusú ruhát mielőtt elmegy egy esküvői ruhaszalonba. Ha másnem, amikor próbálgatja a szalagavató ruhákat csak odapillant az esküvői ruhakészletre.
Ez nálam sincs másképp, annyi különbséggel, hogy nekem tetszik a fodros-habos ruha nagyon csillogó felső résszel és a testhez simuló, egyszerűbb ruha csipkékkel, azaz két teljes ellentét.
 
De persze mikor ott van az ember a szalonban, csak felpróbálgat olyan típusú ruhákat is, amire nem is gondolt vagy kézben nem annyira tetszik, mert lehet hogy rajta maga lesz a csoda.
Persze ha ruhaszalon, akkor Teréz körút. Kicsit félve vágtunk bele a ruhanézegetésbe (mi lesz ha csak bejelentkezéssel engednek be, és a másik félelem: mivel csak jövő nyáron lesz az esküvő, így nem fognak komolyan venni). Erre a második problémára két alternatívát eszeltünk ki. Egyik: egy elég közeli időpontot mondunk (mondjuk az október 11-ét) - ezt csak 1 szalonnál játszottuk be - Másik: hogy én márpedig most szeretnék ruhát nézni, mert szeptember végén elmegyek külföldre és nem tudom, hogy mikor tudok hazajönni - ez elég hatásos volt, így mindenki készségesen segített.
Az első félelem egész alaptalannak bizonyult, többségében segítőkészek voltak, rögtön beinvitáltak és mutogatták a ruhákat. (A royal és az orgonza szalon pedig adott időpontot, de sajnos nem azonos napra, így még lesz két körünk)
 
Több szempontból nem érzem magam egyszerű esetnek. (minden szempontból köszönöm a támogatást Miminek, Borinak és Petrának) Először is, nálam az a nyerő, ami rögtön megtetszik. Persze mikor felpróbálom elkezdek hezitálni, aztán már döntésképtelenné válok. A különböző stílusok csak rányomnak még egy lapáttal, mivel rájövök, hogy mindegyik tetszik, így aztán végképp nem tudom, hogy melyik a legszebb, és persze ott van az is, hogy mivel 3-an kísértek el, 4 féle tetszésnyilvánítás volt (mert persze nekem mindig más volt a véleményem :) ) - úgyhogy lehet hogy ebből azt kéne levonni, hogy nem kell olyan sokat próbálni, bár akkor meg honnan tudjam, hogy tényleg jól döntök? Nehéz kérdés.
 
Nálam azonban a tetszésen kívül sok más szempont is játszik. A legelső szempont, hogy (mivel az általunk kinézett gyűrű kissé túlhaladja a rászánt összeget -- a gyűrűről majd egy másik blogbejegyzésben írok, így inkább abba invásztálnék bele a nagyobb összeget) a ruha minél kevesebb költségráfordítást igényeljen.
Első gondolatom Zsuzsi unokatestvérem hatására (mivel Ő már átélte az esküvő érzését) a varratás volt. El is mentem a varrónőhöz -ahol Ő varratta a ruháját-, aki felvázolta az árat egy egyszerűbb ruhára (ez 100.000Ft körüli összeg). Nyilván a varratásnak is van előnye és hátránya. Előnye, hogy örökre enyém a ruha (bár nem nagyon tudom, hogy mit kezdenék vele, így talán eladnám, amiből visszajönne némi pénz) és hogy más biztosan nem hordta előttem. A hátránya azonban, hogy a tényleges végeredményt csak a végén látom, így mi történik ha nem tetszik?
A második gondolatom, (ami sok mindenkinek nem tetszik) az eBay volt. Akár hiszi, akár nem az ember, ezen az internetes online vásár felületen egy teljes ruha (sok pontos méret megadásával) varrással és szállítással együtt 45.000Ft. Tudom persze, hogy az közel sem biztos hogy jó lesz rám, meg lehet hogy nem is tetszik, meg fel sem lehet próbálni, de kétségtelenül a legolcsóbb és legköltséghatékonyabb megoldás, amit egy varrónő még - remélhetőleg - méretre tudna igazítani. Ezt a ruhát a képeken kívül körülbelül 5 órán keresztül fogom hordani a fotózással együtt - így nem is értem, hogy miért kell akkora felhajtást csinálni belőle, bár azért még gondolkodom, hogy melyik megoldás legyen.
 
A harmadik gondoltom volt a legkézenfekvőbb: menjünk el csomó ruhát felpróbálni, aztán majd meglátjuk.
 

1. szalon jellemzői:
 
modortalan kiszolgálás, leszögezték, hogy csak 3 ruhát próbálhatok fel, tilos a fotózás (persze mi megoldottuk titokban). Mikor aztán csak nem hagytam magam, hogy márpedig Én nagyon el akarom intézni ezt a ruha kérdést 1 évvel az esküvő előtt és már minden megvan, csak ez maradt, akkor érdekes módon előkerült másik 3 ruha is, amit magától ajánlott fel. (nem értem, nem az eladás a cél??)
Többségében összeolvadtak a szalagavatóra és esküvőre kikölcsönözhető ruhák, így nem nyerte el a tetszésünket, de persze bőszen próbáltunk:

              
 
              
 
              
              
              
              
 
 
2. szalon jellemzői: kedves, segítőkész kiszolgálás, igényes esküvői ruhák (itt mondtuk az október 11-ei időpontot, úgyhogy ha véletlen erre a ruhára esik a választás, akkor majd azt mondjuk hogy csúszott az esküvő :) )
  
              
 

 
 
A 3. szalonban is nagyon segítőkészek voltak. Ez egy olyan ruha, aminek a felsőrésze nagyon csillogó, kicsit kivágottabb, az alsó része sima tüll (a felső részben az tetszik jobban, az alsó részben az utolsó)
 
A második szalonos ruhának az ára 160.000Ft körül van, de most van valami kupon akció (nem udni meddig tart) így 135.000Ft, de elég nagy a szórás az árakat illetően. 
 
Szóval persze még nincs itt a választás, de azért mindenképpen haladtunk. :)
 
Mindenkinek ajánlom azért hogy sok ruhát próbáljon fel, bár engem ez a 3 szalon is nagyon lefárasztott, pedig még legalább kétszer ennyi szalon van csak azon a soron, de megéri, mert lehet hogy az ember hirtelen beleszeret az egyikbe. (persze nálam ez nem ilyen egyszerű, mert megtetszik egy, aztán meg egy másik is - így vagyok ezzel az utolsó ruhával, meg amelyiket nem tettem fel)
 

 

2014. augusztus 13., szerda

Szokások, amiket szeretnénk és amiket nem

Mióta az esküvő magát az ünneplést jelenti, azóta létezik is az esküvő business, azaz azóta csinálnak belőle üzletet. Ahogy haladunk előre a korral, úgy bukkannak fel az újabbnál újabb szokások, hagyományok és különleges igények és persze terjednek el szerte a világban.

Legelőször persze azt kell eldönteni, hogy a saját esküvőnk mennyire legyen megszokott és mennyire engedjünk az új szokásoknak, design-nak.

Szokásokat illetően mi egész nyitottak vagyunk az újdonságokra, és nem is szeretnénk ha a mienk olyan 'tucatesküvő' lenne, de persze mindennek van határa :)

Persze a legalapvetőbb szokásra, a: valami régi, valami új, valami kölcsönvett, valami kék-re nagyjából majd odafigyelek (kék lesz tuti a harisnyakötőben - ez a legegyszerűbb, a többi még kiderül), de persze felmerült, hogy még mit csempésznénk szívesen az esküvőbe.

Külföldön, egészen pontosan Angliában elég megszokott dolog a Save the Date kártya ami engem rögtön megfogott. A beszerzett angliai újságokban (köszönet érte Gátai Bazsinak) csak úgy hemzsegnek az ötletesebbnél ötletesebb megoldások erre, a meghívó előtti emlékeztetőre. Ennek lényege, hogy amint megvan a helyszín egyszerűen és lényegre törtően tudatni lehet a meghívásra váró násznéppel, hogy a mi esküvőnk pontosan mikor is lesz és ezt jegyezzék fel. Természetesen az alján fel van tűntetve, hogy a meghívó később érkezik, így időben tudják feljegyezni az időpontot anélkül hogy rohanni kéne a meghívók legyártásával. A kinti szokás szerint ezt az emlékeztetőt 9-12 hónapon belül szokták a meghívásra váróknak kézbesíteni, és a meghívó így elég, ha (nyári esküvő esetén) november-február környékén kerül kiküldésre/átadásra. Mivel itthon ez nem egy elterjedt szokás, így különösen szeretnénk ezt kivitelezni. (Ezt is szintén e-bayen keresztül rendelném, már leveleztem egy vintage stílusú save-the-date kártya készítővel, aki ha a magyar szöveg egyszerű elkészítené nekem magyarul - mivel az egész kis kártya csak a nevünket, az időpontot, valamint néhány szót tartalmaz, így kivitelezhető, maximum az ékezeteket majd én tollal ráhúzom)
 
A miénk nem lesz ilyen kreatív és mi sem leszünk rajta, csak személtetés képpen:
/További csudajó képek: google.co.hu - save the date képek/
                 
                                                         
Ami itthon már eléggé ismert szokássá vált, az a lufiposta. Itthon egy kicsit költégesebbnek mondható, de a fotókon nagyon jól mutat, ráadásul egy olyan 'programot' ad az esküvőn, amit a vendégek egyszerre tudnak csinálni és amit mindenki élvez. Mi nagyon szeretnénk az eskünkönkön ezt megvalósítani. Ennek lényege, hogy mindenki kap egy előre felcímzett és felbélyegzett borítékot, amire ráír valami ígéretet a pár számára (ez lehet bármilyen kis apróság - pl.: segítek kifesteni az új házatokat vagy én veszem a leendő gyereketek első pelenkáját, stb...) majd ezt a képeslapot ráköti a lufira, amit aztán a násznép egyszerre enged el. A lufik felszállnak, kidurranás után a képeslap valahol földet ér (már amelyik), és ha valaki megtalálja csak be kell dobnia egy postaládába. Amelyik visszajut a párhoz az beváltható :)
 
                 
  
Sajnos a világító, felszálló lampionokat itthon betiltották, így bármilyen szép és romantikus is, tilos. Így valahol ezt helyettesíti a lufiposta.
Ugye milyen kár??:
 
                 
 
 A virágszórás szép dolog és a képeken is jól mutat. Ezt még nem tudom, de függ nagyban a ceremónia helyszínétől, valamint a gyertya vagy homok ceremónián is még gondolkodunk. Ezek arra jók, hogy jelképezzék a szertartás végén a 'kettőből-lesz-egy' életet. A homok szertartás még nem olyan elterjedt itthon, így ha valamelyiket választjuk, akkor az lesz az. 
 
Amiket egyáltalán nem szeretnénk, az a galamb és pillangóröptetés (igen, ezek itthon már nagy divatnak örvendenek, de ki szeretné, hogy véletlen egy kis madárürülék landoljon a ruháján?) és a tüzijáték. Biztos van még számtalan szokás, de mivel most nem jut eszembe több, így biztos azokat se szeretnénk :)

2014. augusztus 7., csütörtök

Helyszín összezavarodás, kreatív asztalszám

Eddig már szinte biztosak voltunk, hogy megtaláltuk az esküvőnk helyszínét (Udvarház étterem) és  már épp azon voltunk hogy megsürgessük a szülők helyszínbejárását, mikor elkövettem egy 'hibát' és lekértem még egy helyszín ajánlatot.

Mivel már majdnem megtaláltuk a megfelelő helyszínt, így talán le sem kellett volna kérnem az ajánlatot. De valahogy kiváncsi voltam és nem is ösztösen úgy gondoltam, hogy ez lesz a legutolsó, a bambusz bár. (Gondoltam ha nem lesz jó, akkor is ez az utolsó, ha meg jó, akkor azért) Terveztük az Udvarház étterem helyszín bejárását, mikor azért kértem egy helyszínbejárási lehetőséget a Bambusz bár-tól. Besuvasztottuk az egyetlen otthon töltött napba a lehetőséget, mikor is kilátogattunk a hajógyári szigeten lévő helyszínre. (nem kis nehézségek árán, mivel már a Sziget fesztivál építése elkezdődött, így mindenhol építést és kamiont kerülgettünk)

Amikor körbenéztünk rögtön elbizonytalanodtunk a szilárdnak hitt elhatározásunkban, hogy az Udvarházat válasszuk. Itt jóval tágasabb a terület, így kényelmesen elfér 170 körüli fő a hátsó részben körasztalos ültetéssel, oldalt a lounge rész, ahol kanapén beszélgethetnek a vendégek, elől a táncparkett, oldalt pedig a Dj és nem utolsó sorban maga a szertartás rögtön a tetős körhelység mellett, egy mesterséges mini félszigeten tartható (amit így végig lehetne szórni rózsákkal, amit szerettem volna).

De persze minden jóban van valami, ami nem igazán jó.
Az árak eléggé magasak és szinte minden ami csak lehet kizárólagos. Az én jelenlegi nagy szívfájdalmam a magas árak mellett, hogy a helyszíni dekorációhoz én szerettem volna kiválasztani a szolgáltatót, amelyik a legjobban tetszik (modern vintage). Így hogy ez itt kizárólagos nem igazán tudom, hogy mit várhatok tőlük, egyáltalán mennyire profik, és mennyire tudnak az én Modern Vintage stílus elvárásomhoz igazodni.
A másik probléma a catering. Minden helyszínen (legalábbis a két potenciálisnál) a tálszervízt erőltetik/ajánlják, azaz hogy az előételt személyenként szervírozzák, majd a levest hozzák egy mély tálban, utána a husokat és a köretet egy tálon, végül a desszertet svédasztalos megoldással. Itt a legnagyobb problémánk a tálszervízzel, azaz a husokkal van. Félünk, hogy mire mindenkihez megérkeznek a húsos tálak, addigra némelyik már kihűl, na és persze nem a legelegánsabb.

Arra jutottunk, hogy az lenne a legjobb ha egy napon, egymás után megnéznék a szülök mindkét helyszínt és akkor még augusztus végén eldöntjük véglegesen, hogy melyik legyen. (Az általunk kinézzett dátum, azaz 2015.07.11. mindkét helynél szabad, úgyhogy ez nem befolyásoló tényező)

Bár a helyet még nem dönttük el véglegesen, azonban mivel minél több dolgot szeretnénk minél jobb áron megvenni, így az eBay ebben nagy segítség.
Elég sokszor vásárolok ezen az internetes felületen. Aki nem ismerné csak röviden: A világ minden tájáról lehet online rendelni dolgokat (kezdve a könyvektől, a ruhákon és kiegészítőkön át, az elekromos kütyükig, azaz szinte bármit), amit előre kell teljes egészében kifizetni és várni hogy postán megérkezzen.
(érdekes, de tapasztalataim szerint - mivel már elég sok apró dolgot vásároltam így - sokkal megbízhatóbbak, mint a Vatera, vagy más itthoni portál). Ha nem érkezik meg az áru, rögtön javasolnak alternatívát, akár a pénzt is visszaadják. (persze csak úgy, mint a többi internetes vásárlásnál itt sem felpróbálható/kipróbálható az áru, így előfordulhat, hogy kicsi vagy nem tetszik, amit az ember nem küld vissza, mert az sokkal drágább lenne, mint belenyugodni, de ha törött vagy hibás küldenek újat)
Így történt, hogy asztalszám alternatívát kerestem és egy nagyon jópofa és mégis költséghatékony ötletre akadtam, amit megrendeltem és már meg is érkezett. Nem szerettem volna szokványos számot (azaz, hogy papírlapon szerepeljen a szám)

A mi asztalszámaink (a szív belseje krétatábla fóliával van bevonva, a szára és talpa fa):
                

Ezen lesz krétával feltűntetve az asztalok száma. (így a későbbiekben újrahasznosíthatóak, ami nálam mindenben fontos szempont)

És a Bambusz bár, amit megnéztünk(www.bambuszbar.hu) /a honlapon megnézhetitek feldíszítve!/: